Předběžné zkoušky barvářů OMS Blansko 5.10.2019

Den 5.10.2019 proběhly PB barvářů pod hlavičkou okresního mysliveckého spolku Blansko v krásné lokalitě školního lesního podniku Křtiny, kterému velmi děkujeme za poskytnutí zázemí a to nejen pro zkoušky, ale také i pro dva výcvikové dny. Dále bychom rádi poděkovali aktivním členům klubu chovatelů barvářů z oblasti č. 13, jižní Morava, za výpomoc, účast na výcvikových dnech a ochotě pomoci při přípravě zkoušek.

V den samotných zkoušek byly extrémní povětrnostní podmínky, jenž kladly vysoké nároky jak na vůdce a psy, tak na rozhodčí a koronu, která s námi ve vytrvalém dešti vydržela až do konce. Zkoušek se zúčastnilo všech deset přihlášených psů. Dva hanoverští a osm bavorských barvářů. Po veterinární kontrole, kterou učinila veterinářka Soňa Šlapaňská následovalo losování našlapaných stop. Po slavnostním zahájení se skupiny přesunuly do členitého terénu, kde účastníci absolvovali práce dle zkušebního řádu.

Vrchním rozhodčím PB byl Hubík Hubert, skupinu 1 až 5 posuzovali Koláček františek a Vrba Rudolf. Skupinu 6 až 10 Plch Karel a Odstrčil Lubomír.

Po ukončení prací v terénu jsme se sešli v prostorách Dykových školek, kde po společném občerstvení jako vždy vzorně připravená jednatel OMS Blansko Jaroslav zelený společně s rozhodčími zpracoval tabulky a vyhlásil výsledky zkoušek, které ovlivnilo již zmíněné nevlídné počasí.

v první ceně se umsítili dva psi, ve druhé dva a ve třetí tři psi, bohužel dva psi neuspěli, neboť nebyli schopni vypracovat stopu, jeden pes neuspěl z důvodu zdravotní indispozice vůdce při práci na stopě, kde díky duchapřítomnému zásahu rozhodčího Karla Plcha vše dopadlo dobře a vůdce byl převezen rychlou záchrannou službou do nemocnice v Blansku, kde byl po ošetření propuštěn do domácího léčení.

Na prvním místě se umsítila BB Vanda z Polčiny s vůdcem Josefem tichým s počtem 244b. nejlepší stopou byla oceněna fena BB Cira z Velkého Lopeníku s vůdcem Romanem Ráčilem s počtem 238 b.

Prvním třem byly předány poháry a dar možnosti odlovu zvěře od sponzorů, jedním ze sponzorů zkoušek byla firma Preparace Pekař. Všichni další obdrželi broušené sklenice na památku účasti na zkouškách.

Zkoušky byly ukončeny krásným troubením trubaček pod vedením Moniky Bejčkové.

Za oblast č. 13

zpracovali: Ing. Tomáš Lizna, Lubomír Odstrčil, František Koláček