Výcvikový den oblasti č. 1, lokalita Milešovka 27.4.2019

V sobotu u nás na oblasti proběhl výcvikový den, který byl určen jak pro začínající barváře v přípravě na Pb, tak pro ostřílené borce. Pro ně byly připraveny standardní šlapané soutěžní stopy. Vše proběhlo podle propozic, které byly na stránkách a tak ještě v pátek ráno byla prezentována účast 8mi psů v přípravě a 5ti zájemců o soutěžní stopu. Pořadatele tak čekalo velmi pracovní páteční odpoledne, aby se to vše stihlo.
Jak to ale bývá tak na nástupu bylo nakonec 5 účastníků v přípravě a 4 borci na soutěžní stopu. Nebudeme komentovat to, že si někdo neváží práce ostatních a na poslední chvíli vše zruší a někteří se ani neobtěžovali omluvit. No to už je bohužel život.
Ale nyní už v dobrém duchu celé akce. Začátek byl v pátek, kdy odpoledne proběhla příprava. No a tady už to byl „mazec“ s počasím. Velké teplo, pět týdnů bez deště a listnatý les. Náročnější varianta snad ani nelze vymyslet. Navíc na noc byl hlášen silný vítr a déšť. Předpověď vyšla a tak čekaly na účastníky se psy velmi náročné podmínky.
Večerní posezení kde se až do ranních hodin konzultovaly především životní zážitky se psy a některými vůdci bylo příjemným zpestřením pracovního odpoledne. Sobota začínala vydatnou snídaní na základně statku Jirky Skalického ve Velemíně. Počkalo se na všechny účastníky a pak již přesun na místo slavnostního zahájení výcvikového dne do zámeckého parku v Milešově. Přivítání účastníků, nezbytné organizační pokyny a pak už jen na základnu v honitbě, kterou nám dali k dispozici zaměstnanci LČR s.p. lesní správy Litoměřice. Již při příjezdu na místo bylo jasné, že noční déšť výrazně zvýšil aktivitu veškeré zvěře a především divočáků, kteří do rána obrátili vzhůru nohama snad celou lokalitu. Ale jak se říká těžko na cvičišti, lehko na bojišti. V revíru bylo připraveno občerstvovací zázemí a pak již za jednotlivými pracemi.
Soutěžáci byli odvezeni vždy dva na začátek stop a po vyhledání nástřelu už bylo vše na nich. Na konci je čekal pořadatel, aby je odvezl zpět na základnu. Podmínky byly, jak jsme je již popsali a tak se někdy načekal. Však se také po návratu na Občerstvovně vše důkladně rozebíralo. Kde byla která oplocenka, kde který posed a podobně. To ale patří k věci. O omladinu se starala dvojice rozhodčích, kteří s nimi odšlapali jejich práce a v rámci možností jim byly i radou ku pomoci od nástřelu až po vypuštění. Výkony některých mladých psů již měly dobrý projev talentovaného barváře, někde bylo znát, že se ve výcviku zatím moc nepokročilo a tak spíše mírnily pesimismus příštích vůdců, že podmínky jsou velmi náročné pro jejich mladíky a že dalším výcvikem vše dozná změnu k lepšímu. Talent psíka a vůle vůdce většinou vše zvládne. Po ukončení všech prací jsme se sešli na Občerstvovně, kde již byla volná zábava, zážitky, co a jak dál.
Slavnostní ukončení výcvikového dne trubač, fanfára v lesním prostředí a od trubače na úrovni byla tečkou za výcvikovým dnem. Při závěrečném hodnocení jsme také pozvali účastníky na další podobný výcvikový den na 20. července. Tak snad se jim u nás líbilo, akce jim byla k užitku a na červencovou akci se opět přijedou podívat. Tam už to bude hodně naostro pár týdnů před prvními termíny Pb.
Na závěr se ale sluší poděkovat. Především Vaškovi Rajnišovi, který byl tahounem celé akce a přežil ji s námi až do konce i přes svoji značně bolestivou zdravotní indispozici. Ostatní organizátoři jsou stále stejní a stejně spolehliví a tak jim alespoň touto cestou děkujeme za odvedenou práci. Pár fotek dokresluje atmosféru výcvikového dne, který se snad povedl ke spokojenosti všech účastníků.

Za oblast č. 1 V. Rajniš
Horidóóó!