5. Speciální výstava barvářů, Lázně Leopoldov 5.9.2020

Speciální výstava barvářů Lázně Leopoldov 2020 očima rozhodčího

Dne 5.9. 2020 se konala v Lázních v Leopoldově Speciální výstava Bavorských a Hannoverských barvářů, kterou posuzovali hlavní rozhodčí pan Milan Pavlík (Hannoverský barvář – 8) a paní Lenka Frnčová (Bavorský barvář – 29).
Ředitelem výstavy byl pan Ing. Jaroslav Nerad a výstavu zajišťoval pan Ing. Zdeněk Havlíček. Organizace byla perfektní, prostorné kruhy a stan u každého výstavního kruhu, včetně laviček a židlí umožňovalo divákům příjemné pohodlí. Nedaleká restaurace zajišťovala občerstvění. Celou přátelskou atmosféru dokreslilo nádherné počasí a prostředí. Poděkování patří také personálu v kruhu za dobře odvedenou práci.
Po posuzování probíhala bonitace pod vedením pana Milana Pavlíka, pana Ladislava Varvařovského a pana Ing. Luboše Vodolana.
Bavorských barvářů nastoupilo 29. Nejlepších jedincem výstavy se stala a známku výborná 1 a tituly CAJC, BOJ a BOB získala fena z třídy mladých „Axa z obory pod Strýcem” chovatele pana Martina Cardy a majitele pana Martina Štefana. Tato fena vynikala nade všechny skvělou tělesnou stavbou, s ušlechtilou hlavou a typickým výrazem s tmavým okem,  správně zaúhlená a s vynikajícím pohybem. Celý dojem dokreslila výborná kvalita srsti a vyrovnaná povaha. Mohu majiteli jen závidět tak krásnou Bavorskou barvářku! Nejlepším jedincem opačného pohlaví se stal mladý dobře stavěný pes Simba z Mědníku chovatele pana Josefa Šafaříka a majitele pana Ivana Součka. Výborně prezentovaný  pes ve vývinu je slibným jedincem s pěknou hlavou a samčím výrazem. Výborná anatomie a vydatný pohyb mu zajistil hodnocení výborný 1, CAJC a BOS. Tedy těmi nelepšími se stali jedinci z tříd mladých, což je dobrá zpráva pro chovatele a poradce chovu, že chov jde správným směrem.
Nejlepší dospělý pes byl Ax z Keltského oppida chovatele pana Pavla Machka a majitele pana ing. Júliuse Alexy. Tento pes má harmonickou tělesnou stavbu, krásnou samčí hlavu a správný výraz. Má výborné tělesné proporce, vyvážený pohyb a velmi sebevědomou povahu. Majitel jej skvěle předvedl a získal tak svému svěřenci ocenění výborný 1, CAC a titul Vítěz Speciální výstavy. Nejlepší dospělou fenou byla hodnocena Exa Mútňanská dolina chovatele pana Mgr. Jána Marliščáka a majitele pana Josefa Kouby. Elegantní fenka s pěknou samičí hlavou, výbornými liniemi a energickým pohybem si zajistila hodnocení výborná 1 , CAC a titul Vítězka speciální výstavy.
Co dodat závěrem  k vystavovaným bavorským barvářům? Vesměs velmi vyrovnaní jedinci, avšak u několika jedinců bylo stále ještě vidět sbíhavější hrudní končetiny a volnější lokty. Také se objevily zdvojené zuby a zálomek na prutu, světlé oko a nedůvěřivá povaha. To je už ale podnět pro poradce chovu a výzva v jejich další chovatelské práci. Celkově je kvalita bavorských barvářů vyrovnaná, správných tělesných rámců a s dobrou mechanikou pohybu na výborné úrovni.

Lenka Frnčová

Výsledky

Bavorský barvář

Jméno psaPohlavíTřídaOcenění
Simba z MědníkupesmladýchV1, CAJC, BOS
Aron z Obory pod StrýcempesmladýchVD3
Argo z Obory pod StrýcempesmladýchVD2
Luxus z Púčikovho dvorapesmladýchD
Adolf Skalky ŠtítarypesmezitřídaV1 CAC
Brok od Hulického jezerapesotevřenáV3
Cody spod Vápenných bokovpesotevřenáV4
César z Kameňácké MyslivnypesotevřenáVD
Ax z Keltského oppidapesotevřenáV1, CAC, VSV
Atos BrodkypesotevřenáVD
Arny z JedovépesotevřenáV2, res CAC
Car z Kameňácké myslivnypesotevřenáVD
Akim z Pytliackej dolinypesotevřenáV
Aron Velická dolinapespracovníV2, res CAC
Cezar Polčin dvorpespracovníV1, CAC
Jambi z Liptovských RevúcpesVítězůV1, CAC
Alma z Obory pod StrýcemfenamladýchVD
Axa z Obory pod StrýcemfenamladýchV1, CAJC, BOJ, BOB
Ira Čeirny vrchfenamladýchVD
Inga Čeirny vrchfenamladýchV2
Frida Kamenný vrchfenamladýchV3
Arza ze Lhotické chaloupkyfenamladýchD
Taffi ze Zwierzynieckiej OstoifenamezitřídaV1, CAC
Polly KrigovfenaotevřenáV2, res CAC
Exa Mútňanská dolinafenaotevřenáV1, CAC, VSV
Birka od Hulického jezerafenaotevřenáV3
Cira z Hornických skalfenaotevřenáV4
Oda Stanišovská dolinafenapracovníVD
Broszka z Krainy PrzodkówfenavítězůV1, CAC

Hanoverský barvář

Jméno psaPohlavíTřídaOcenění
Adar z Kamenické dolinypesmladýchV1, CAJC, BOB
Aron z Kamenické cihelnypesmladýchV2
Chán DevanapesotevřenáVD1
Atos Karpatský pokladpesotevřenáVD2
Fiona od Bystrckého mlýnafenamezitřídaVD1
Chiara DevanafenaotevřenáV1, CAC
Abei od Buchlov kamenefenaotevřenánehodnocena
Brita ze LništěfenaveteránůV1

Bonitace

Fotogalerie