Výcvikový den spádové oblasti č.1 – 26.6.2021

Oblast č. 1 ČMKCHB tradiční a dlouholetý pořadatel výcvikových dnů, Pb, IHB i ostatních akcí spojených s barváři pořádala dne 26.6.2021 konečně po dlouhém období nutných omezení výcvikový den na opět tradičním místě na Vitišce u Cínovce, kde se snad podaří podle možností daných pandemií C19 také zvládnout na podzim i Pb.  Výcvikového dne se zúčastnilo celkem 6 psů a všichni pracovali na stopách v parametrech Pb a odzkoušeli si také disciplínu odložení. Většina si ověřovala, jak jsou na tom jejich svěřenci v podmínkách, které se již od podmínek na Pb vlastně nijak nelišili.
Na výcvikový den se dostavil i vůdce s fenou Rhodésského Ridgebacka, přesněji vůdkyně. Vylosovala si shodou okolností stopu č. 1 a tak jsme byli zvědavi na její výkon. Fenka byla zjevně měkčí povahy, nicméně na stopě pracovala velmi klidně, ale často si „chodila“ pro oporu k vůdkyni, ale bez zásadních problémů stopu zvládla a zvládla by i vypuštění, bohužel se ale přímo do stopy usadili lesní dělníci se svým autem a tak bez pomoci nechtěla kolem auta sama projít. Byla vycvičená i na oznamování odebráním a následným přinášením hračky a tuto disciplínu zjevně zvládala. Perlička na závěr, rozhodčí vůdcům radil, že je lepší na Pb psa uvazovat, jsou zkušenosti s tím, že neuvázaný pes, který dle vůdce v žádném případě neodejde, je po ráně zpravidla první u korony a no a fenka to předvedla na jedničku, přišla první. Ale vůdkyně zjevně nevedla prvního psa a tak i tuto drobnou epizodu určitě do podzimu zvládne.
Z barvářů byl přítomen jeden HB a 4 BB různého věku a zkušeností jak psů, tak vůdců. Každý měl možnost si vyzkoušet, co jeho svěřenec zvládne, měl i možnost srovnání s ostatními, jak na tom se svým svěřencem vlastně je, a kde je třeba ještě přidat. Zejména v základní poslušnosti a v práci s řemenem.
Snad tedy byl náš výcvikový den užitečný jak praktickými možnostmi, tak radou jak na to.
Slavnostní zahájení i ukončení nám podpořil svou lesnicí i přítel a člen oblasti p. Hanousek a odtroubil nám také jednotlivé stopy. Vydržel s námi celou akci a tak mu touto cestou také děkujeme.
No a samozřejmě našim pořadatelům, vytvořili velmi dobré zázemí, stan pro případe nepohody a nějaké to občerstvení se také našlo.
Zveme také ještě jednou všechny zájemce o Pb v Krušných horách na termín sobota 4.9.2021.
Doufáme, že náš výcvikový den splnil očekávání účastníků. Uklidnil je a případně i nějaká ta rada přišla vhod.
Co závěrem, přálo nám počasí, příjemný den, pár fotografií doplní atmosféru a účastníky a na příštím výcvikovém dni zase na shledanou.
No a kdo byl hlavní iniciátor a organizátor – jako vždy všichni okolo Cínovce.

Za oblast č. 1 Franta Brychnáč
Horidóóó!