Pb organizované OMS Frýdek Místek na lovecké chatě Javorová 22.10.2022

Letos to byl již pátý ročník předběžných zkoušek organizovaných OMS FM v překrásné lokalitě Visalají pod nejvyšší horou Beskyd Lysou horou. Zkoušky se konaly v honitbě LČR Visalaje a sousední honitbě Bílý Kříž, kterou má pronajatou pan Řehák. Lovecká chata LČR Javorová poskytla zázemí pro rozhodčí a účastníky zkoušek. Předpověď počasí nebyla nic moc, zataženo místy déšť. Rozhodčí, pod vedením hlavního rozhodčího MUDr. Tadeáše Mašlanky v podvečer zkoušek našlapali stopy a připravili vše nezbytné pro hladký průběh zkoušek. Přihlášené psy hodnotili rozhodčí Mirek Gora, Jindřich Španihel, Robert Fojtášek a Josef Hlisnikovský. Hodnocení se také zúčastnil Petr Buriánek, jako čekatel na rozhodčího. Na zkoušky bylo přihlášeno 12 psů, 6 bavorských barvářů, 2 hanoverští, jeden alpský jezevčíkový brakýř, po jednom hladkosrstém a drsnosrstém jezevčíkovi a vendéský hrubosrstý briquet a 2 náhradníci byli bohužel barváři. Bylo to škoda, protože tito psi zkoušky potřebují pro uchovnění. Pro příští rok bylo rozhodnuto, že v propozicích uvedeme, že zkoušky jsou pro barváře a ostatní plemena budeme brát jako náhradníky.

Sraz byl na chatě, kde byl připraven horký čaj a káva pro zahřátí. Na nástupu přítomné přivítal Tomáš Klein, který zastupoval nemocného lesního správce. Hlavní rozhodčí pan Tadeáš Mašlanka seznámil přítomné s programem zkoušek a následně si vůdci vylosovali čísla stop. Dvanáct vůdců bylo rozděleno do dvou skupin. První skupina zůstala v okolí chaty a tu posuzovali rozhodčí Mirek Gora a Jindřich Španihel s čekatelem Petrem Buriánkem. Druhá skupina odjela auty do lokality v okolí Travenské chaty, kde byly připraveny další stopy. Tady výkony psů posuzovali rozhodčí Robert Fojtáše a Josef Hlisnikovský.

Já jsem posuzoval první skupinu, kde zkoušky zahájila fenka hladkosrstého jezevčíka. Po vypuštění bohužel měla problémy s vyhledáním koloucha položeného na konci stopy, kde byla ohodnocena 2. Druhým psem byla fenka bavorského barváře Viking Emmi For Airgialla vedená zkušeným vůdcem Petrem Kopřivou. A to byla labutí píseň. Po přiložení na stopu, fenka s nízkým nosem vyrazila po stopě, nezvedala hlavu, nevybočovala ze stopy a během pár minut jsme byli na místě pro vypuštění. Po vypuštění opět s nízkým nosem za pár sekund byla u koloucha, kterého obeznala a během chvilky byla u vůdce a kus oznámila. Později začala koloucha i hlásit. Co dodat, takovou práci jsem ještě neviděl, nebylo o čem diskutovat, vše za 4. Práce zkušeného vůdce se zúročila, vynikajícím způsobem připravený pes. Odložení a vodění na volno a tak jasný vítěz zkoušek. Na další stopu nastoupila vůdkyně s vendéským hrubosrstým briqetem. Je to honič a i tak vypadala práce tohoto psa. O stopu se moc nezajímal a tak když po dlouhé době dosáhl místa vypuštění pro vyhledání zvěře, radostně zamířil směr nejbližší mlazina. Později, když se vracel, narazil na ukryté trubače a rozhodčí na konci stopy. To již dostal ten správný vítr a koloucha na konci stopy našel. Jak říkala vůdkyně, přišli to „zkusit“. Pes má zkoušky honičů, vůdkyně s ním aktivně loví, je dobrý na naháňkách, ale na zkoušky barvářů to nestačí. Musím vyzdvihnout práci dalšího bavorského barváře, kterého vedl mladý vůdce Jan Polách. Práci na stopě zkazilo jedno sejití, kdy musel být pes opraven a znovu na stopu nasazen. Vyhledání, oznamování a chování u kusu vynikající, dokonce chvíli u kusu hlásil. Ostatní psi problémy na stopě, problémy s vyhledáním kusu. Ve druhé skupině bavorský barvář a alpský jezevčíkovitý brakýř dobré práce, ostatní psi zvládli zkoušky s problémy. Z dvanácti psů bylo pět psů klasifikováno jako oznamovač, zbytek jako vodič. Šest psů zvládlo stopu bez problémů a byli hodnoceni známkou 4. Vodění a odložení psi zvládli.

Tři psi ukončili zkoušky v I. ceně, osm psů ve druhé ceně a jeden (vendéský honič) ve III. ceně. Nejlepším a vítězem zkoušek se stala fenka bavorského barváře Viking Emmi For Airgialla vedená Petrem Kopřivou v I. ceně s 256 body a zároveň nejlepší stopa první skupiny. Druhá fenka bavorského barváře Cora Vlk-Solcar vedená Jiřím Dulavou v I. ceně s 244 body a třetí fenka alpského brakýře Šíra z Údolí Rožnova v I. ceně s 212 body, nejlepší stopa druhé skupiny vedená Danielem Blažkem. Díky štědrým sponzorům jsme mohli všechny vůdce obdarovat upomínkovými předměty, vítěz získal odlov daňka od Biskupských lesů v oboře Hukvaldy, druhý v pořadí pobyt na lovecké chatě a třetí odlov srnce od MS Sedliště. Polská chovatelka barvářů Jana Wisnievská poslala každému vůdci krásný pohár.

Poděkování patří všem sponzorům a také našim drahým, obětavým a pracovitým ženám za přípravu občerstvení. Počasí nakonec vydrželo a tak příznivci barvářů strávili krásný podzimní den uprostřed Beskydských hor. Těšíme se na další zkoušky v roce 2023.
Sponzoři zkoušek: LS Frýdek Místek LČR s.p., Miroslav Gora, Petra Čechová, Jan Matera, Tadeáš Mašlanka, JK Animals Kvapil, Atlas Consulting a MS Zadní hory Ing. Řehák, Lesostavby FM Ing. Bazgier, Městské lesy Ostrava a Lesy Beskydy Ing. Blahuta, Biskupské lesy obora Hukvaldy pan Koutný, JEWA Jelenek, MS Sedliště Bc. Hubert Rodek, Ing. Daniel Blažek, E-myslivost Aleš Náhlý, Jana Wisnievská a Ing. Jiří Chovanec ml.
Děkuji sponzorům a také našim ženám, které se postaraly o občerstvení.
Za organizátory Španihel Jindřich