Zpráva z Pb spádové oblasti č. 9 v Manětíně

Jako generálku na předběžné zkoušky barvářů naplánované na 9. 9. 2023 uspořádala spádová oblast č. 9 v sobotu 2. 9. svůj druhý letošní výcvikový den v honitbě Manětín. Přihlášeno bylo a zúčastnilo se 7 barvářů se svými vůdci, z toho 6 psů v intenzivní přípravě na nadcházející Pb a 1 pes ve výcviku na zkoušky v příštím roce. Pod bedlivým dozorem rozhodčího z výkonu Vládi Solara absolvovaly jednotlivé dvojice všechny zkouškové disciplíny předepsané zkušebním řádem, aby se v podobném složení o sedm dní později sešly na stejném místě. Tentokrát už ovšem všichni připraveni „naostro“ se poprat o co nejlepší výsledky na předběžných zkouškách.

Na tuto roční dobu za nezvykle teplého rána se na start postavili 4 BB a 2 HB. A jelikož meteorologové hrozili, že i celý den bude horko, pobízel nás vrchní rozhodčí p. Kabát k brzkému začátku. Nicméně než se vyřídily nezbytné formality a trubač mohl zahájit nástup, na ranní kávě a napečených dobrotách si stihli pochutnat všichni účastníci včetně tradičně početné korony.

Rozhodčí pp. Solar a Bauch poté provedli rozlosování startovních čísel a jednotlivé dvojice postupně vyrážely do blízkého terénu k absolvování disciplíny Práce na umělé stopě. Bohužel hned první barvář ztroskotal na disciplíně Vyhledávání zvěře, jelikož se mu nepodařilo dojít ke kusu ve stanoveném limitu. Další psi již práci na stopní dráze i vyhledání zvěře a chování u zastřelené zvěře s větším či nepatrně menším úspěchem zvládli.

Dobře nacvičeno bylo i vodění a odložení a všichni barváři prokázali rovněž patřičnou chuť do práce. A tak na závěrečném nástupu mohl vrchní rozhodčí konstatovat, že 5 psů získalo loveckou upotřebitelnost, z toho 3 barváři skončili v I. ceně, 1 ve II. ceně a 1 ve III. ceně. Celkovým vítězem zkoušek s jistým a bezchybným výkonem s počtem bodů 244 se stala fena HB Uli zo Zeleného domu s vůdcem Karlem Marčíkem. Plaketu udělovanou spádovou oblastí za nejlepší práci na stopě si zaslouženě odnesla mladá fena BB Ostara Jasanový hřeben vedená Václavem Silovským. Druhého nejvyššího počtu bodů 232 dosáhl šikovný bavorský barvář Kim Čírské bučiny v držení člena domovské oblasti Petra Chejna s tím, že jedno sejití psa ze stopy ho bohužel stálo umístění v I. ceně resp. „na bedně“.

Srdečně gratulujeme a do budoucna přejeme hodně úspěšných dosledů! Za pomoc při přípravě Pb a jejich zajištění i za hladký průběh v přátelské a pohodové atmosféře si kromě členů spádové oblasti poděkování zaslouží i všichni ostatní, kteří se zapojili jak „manuálně“ tak i sponzorsky či zapůjčením honitby.

Horidooo.

Za spádovou oblast č. 9 Hana Špringlová

Výsledky

Fotogalerie