9. Speciální výstava Chotěšov 2024

Zpráva o průběhu

Za krásného nedělního rána, kdy se po delší době ochladilo, se sešla velice početná skupina vůdců a jejich svěřenců v nádherném areálu Kláštera premonstrátek v Chotěšově.
Byla provedena přejímka psů pod dohledem SVS Plzeň – p. MvDr. Marka Svobody. Celkem bylo přihlášeno 60 vystavovatelů – 44 bavorských a 16 hannoverských barvářů. Krátce po 9 hodině bylo provedeno slavnostní zahájení za zvuků lesnic trubačů OMS Klatovy. Přítomné přivítal předseda ČMKCHB z. s ing. Jaroslav Nerad, zvláště pak předsedu rakouského klubu OSHV p. Martina Schustera s dcerou. Po té přivítal všechny ředitel výstavy ing. David Bauch a předal slovo správci výstavy Antonínu Strakovi, který všechny přivítal, připomněl důsledné dodržování výstavního řádu a podmínek, představil rozhodčí – bavorské barváře posuzoval p. Roman Trojka a hannoverské barváře a později bonitaci posoudil ing. Ludovít Pitoňák ze Slovenska. Za zvuků lesnic předal upomínkové skleněné předměty hostům, rozhodčím a řediteli Kláštera a p. kastelánce, bez jejichž velké podpory by nebylo možné tuto akci uspořádat. Nakonec převzal předseda klubu plaketu k významnému životnímu jubileu. I počasí se umoudřilo a vlna úmorných veder byla přerušena příjemným ochlazením. Sv. Hubert nás nenechal ve štychu…

Vůdci a jejich svěřenci byli rozděleni do skupin dle kruhů, kde si činnost řídili vedoucí kruhu u bavorských barvářů ing. Tomáš Košuda a kruh hannoverských barvářů a bonitace řídil p. Vladimír Čeřovský. Krátce po zahájení přijel další host p. Konrád Kreitmair – poradce chovu německého klubu KBGS. Během dopoledne proběhla velice zevrubná prohlídka Kláštera pro zájemce z řad vystavovatelů či hostů výstavy s odborným výkladem kronikáře obce Chotěšov a bývalého kastelána p. Posledního, který provedl i prostorami, které se běžně neukazují. Po celý den bylo zajištěno chutné občerstvení ve formě cateringu Řeznictví U Bejka.

V průběhu výstavy byla provedena kontrola dodržení výstavního řádu, jehož porušení bylo ze strany některých „ pruditelů“ v minulosti kritizováno a nahlášeno ČMKU a ČMKJ. Kontrolu za ČMKU provedla p. Tichá, která se sama osobně přesvědčila, že jsou dodrženy veškeré požadavky výstavního řádu. Pochválila přípravu, organizaci i vhodné a důstojné prostředí pro organizaci výstavy. Z této kontroly byl proveden zápis, který p. Tichá předala předsedovi klubu. Posuzování v kruzích bylo pro přihlížející dostatečně srozumitelné a bez problémů. Vhodně postavené stany pro diváky a lavice po obvodu dávaly pod staletými duby a kaštany možnost nerušeně sledovat posuzování v kruzích. Ocenění vystavovatelé obdrželi vkusné skleněné plakety se zadanými tituly. Po ukončení posuzování po krátké přestávce byla zahájená bonitace, kterou posuzoval ing. Pitoňák dle Bonitačního řádu ČMKCHB. Bonitace byli přítomni i oba poradci chovu p. Varvařovský a ing. Vodolán včetně neomylného správce pokladny a výběrčího poplatků Oty Buršíka. Výsledky z výstavy a bonitace budou zveřejněny na stránkách klubu včetně krásných fotografií, které nám nafotil náš vzácný kamarád a člen klubu p. Michal Růžička. Michale.. moc děkujeme.

Musím zde poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci a bezchybném průběhu 9. té speciálky.
Když to vezmu od „vchodu “ který bedlivě střežil securiťák Pepa Špelina, který v duchu „ muž s koženou brašnou nesmí projít “ nechtěl pustit do objektu ani dodávku cateringu, neboť nebyla označena a na seznamu. Málem nás nechal vyhladovět… Dále je třeba poděkovat zapisovatelkám p. Ivaně Šindelářové a Lucce Bauchové, která si prošla zatěžkávací zkouškou. Jak se říká.. vše je poprvé.. ale zvládla to na jedničku. Výborný výkon podali i vedoucí kruhu, kteří v souladu s výstavním řádem odmítli do kruhu vpustit i p. Tichou. Velké poděkování řediteli Kláštera Chotěšov p. Bc Filipovi Hrubému a kastelánce p. Dagmar Chodora Blahovcové Dis. bez jejich zápalu a přízně, kterou nám projevují by nebylo možno tuto akci v tak krásném prostředí uskutečnit. Díky jejich vstřícnému přístupu nám pomáhají vytvářet domácí prostředí a zázemí umocněné charismatickými prostorami . Samozřejmě musím poděkovat i členům oblasti 11 a oblasti 9, kteří přiložili ruku k dílu.

Nesmím opomenout naše ženy a rodiny, které po celou dobu příprav nám vytvářeli domácí pohodu. Myslím si, že tato akce – výstava patřila k těm vydařeným dle ohlasů zahraničních hostů, vystavovatelů a návštěvníků. Rádi bychom zde vytvořili tradici speciálních výstav v návaznosti na perfektní zázemí.

Horidoooooooooo

Antonín Straka
správce výstavy

Zhodnocení z pohledu rozhodčího

Dne 25. 8. 2024 se konala 9. speciální výstava barvářů v Chotěšově, na kterou jsem rád přijal posuzování Bavorských barvářů. Bylo přihlášeno 44 jedinců – 20 psů a 24 fen. V tomto příspěvku chci celkově zhodnotit úroveň předvedených psů a fen, tedy reprezentativního vzorku populace BB v ČR.

Použiji slova velikána české lovecké kynologie Karla Podhajského „Krásou k výkonu a výkonem ke kráse“. Standard jednotlivých plemen, zvláště loveckých, byl tvořen s ohledem na práci, kterou mají vykonávat. U bavorského barváře se požaduje, aby náruživě pracoval na studené stopě a následně byl schopen zvěř štvát a stavět. To je fyzicky velmi náročná činnost, což vyžaduje správné tělesné proporce a dobrou sílu kostry. Předvedení barváři v drtivé většině případů odpovídali správnou velikostí, ale problém, který byl u většího počtu jedinců, byla právě slabá síla kostry. Je to věc, na kterou by se chovatelé měli zaměřit a uvážlivě vybírat chovné páry. Fena se slabou kostrou nikdy nedá silná štěňata. Další opakující se vadou bylo světlejší oko, ale to se v chovu vyskytuje dlouhodobě. U některých jedinců se projevovala (mírně napsáno) větší zdrženlivost. Zde se ale také mohlo jednat o zanedbanou výstavní přípravu. Mile mě překvapila kvalita srsti, nevyskytovali se jedinci s krátkou srstí a ani v jednom případě se neobjevilo neosrstěné břicho. Většina předvedených psů i fen vykazovala správné úhlení hrudních i pánevních končetin. Jedinci, kteří obdrželi známku výborná, byli opravdu hezkými reprezentanty plemene. Dospělý pes, který získal ocenění BOB, je nádherný pes s perfektně utvářenou hlavou. O mladé feně, která nakonec obdržela titul BOS, jsem se po výstavě dozvěděl, že se jedná o švýcarský import a tato mimořádně hezká fena může být velkým přínosem pro český chov. Celkově na této výstavě bylo předvedeno několik velmi ušlechtilých bavorských barvářů zcela v typu plemene.

Výstava byla velmi dobře připravena. Kruhy byly prostorné, na rovině a krátce střiženém trávníku. To vše usnadňovalo posuzování. Personál v kruhu příjemný a fundovaný. Celková organizace výstavy byla na velmi vysoké úrovni. Bylo mi ctí na této výstavě posuzovat! Přeji našim klubovým plemenům a lidem kolem nich mnoho takto zdařilých akcí.

Roman Trojka

Výsledky výstava

Bavorský barvář

Jméno psaPohlavíTřídaUmístění
Argo Holubečský dvůrpesštěňatnedostavil se
Albus z Optíkového dvorapesmladýchV1 CAJC
Apollo z Horských cestpesmladýchVD3
Argo z Optíkového dvorapesmladýchnedostavil se
Arson RedhornpesmladýchD, výška 46 cm
Bargo Machnáčská dolinapesmladýchVD2
Frankie Blue Mountain DogspesmezitřídaV1 CAC, Vít. spec. výstavy BOB
Ian z KolbachupesmezitřídaV2 R. CAC
Ezor zo ŠtefanovapesotevřenáVD2
Ido z KolbachupesotevřenáD
Markus z Liptovských RevúcpesotevřenáVD1
Maro z Liptovských RevúcpesotevřenáVD4
Moris ZasvatovsképesotevřenáVD3
Tor VatrovápesotevřenáD, chybí P1
Xaver vom WasgenwaldpesotevřenáD, fenečí hlava
Amir z Čertova důlkupespracovníV1 CAC
Giro od VyžníkapesvítězůV1 CAC
Veg z MědníkupesvítězůVD
Ajax-Bojar z Jezovčinpesveteránůnedostavil se
Jambi z Liptovských RevúcpesveteránůV1 BOV
Amálka Holubečský dvůrfenaštěňatVN1
Afera Posokowa OstojafenamladýchVD
Amálka z Optíkova dvorafenamladýchVD
Asta z Horských cestfenamladýchV4
Axa Daleké mýtinyfenamladýchV3
Baila von der PannereggfenamladýchV1 CAJC, BOS
Iris od VyžníkafenamladýchV2
Mia Pustý dvorfenamladýchV
Amy vom PackwinkelfenamezitřídaVD2
Daisy zo ZimnejfenamezitřídaVD1
Aira od dubu Svaté KateřinyfenaotevřenáD
Amy Blažkin DvorfenaotevřenáVD3
Angie z Optíkového dvorafenaotevřenáVD2
Arwen z Mládkova dvorafenaotevřenáV CAC
Cinda z Janíkovej zahradyfenaotevřenáVD4
Dita z Romanova chovufenaotevřenáVD
Nelly Berry z Púčokovho dvorafenaotevřenáVD
Bessy z Obrovické horyfenapracovníV3
Daya z Romanova chovufenapracovníV2 R. CAC
Gala z ForášafenapracovníV4
Inga Čierny VrchfenapracovníV1 CAC, Víť. spec. výstavy
Orry Jasanový hřebenfenapracovníneposouzena, nelze zkontrolovat chrup
Sierra KrigovfenavítězůV1 CAC
Beautiful  Roksana Amulet SoulfenačestnáV

Hanoverský barvář

Jméno psaPohlavíTřídaUmístění
Brix Vlčí halířpesdorostuvelmi nadějný
Nurmi aus der Luneburger HeidepesmladýchV1, CAJC, BOJ
Dag od Straskeho kopcapesotevřenáVD3
Dark od Straskeho kopcapesotevřenáV1, CAC
Ursy von der HirschfahrtepesotevřenáV2
Got KolesárkapespracovníVD3
Nero spod Šibeničnej horypespracovníV1, CAC, vítěz, BOB
Noro spod Šibeničnej horypespracovníV2, res. CAC
Brita Vlčí halířfenadorostunezúčastnil se
Bella z Brusenskej horyfenamladýchV2
Beretta z Brusenskej horyfenamladýchVD3
Wespa zo Zeleného domufenamladýchV1, CAC
Iza z GronerafenaotevřenáV1, CAC
Uli zo Zeleného domufenaotevřenáV2, res. CAC
Hexa z Prokopské hájenkyfenapracovníV1, CAC, vítěž, BOS
Windy z MědníkufenapracovníD

Výsledky bonitace

Fotogalerie

autor fotografií Michal Růžička

Vážení přátele, barvářníci

Srdečně vás všechny zveme na 9. speciální výstavu barvářů, která se bude konat 25. 8. 2024 v krásném prostředí parku Kláštera premonstrátek v Chotěšově. Výstavu pořádá oblast 11 ve spolupráci s oblastí 9.

Přejímka psů proběhne od 8 hod do 9 hod. V 9 hod slavnostní zahájení s trubači OMS Klatovy.

9,30 – posuzování v Kruzích, předpokládané zahájení bonitace v 11 hod. Využijte i zajímavé třídy vítězů, čestné či předveďte své veterány, kteří si zaslouží naší pozornost za své pracovní zásluhy. V průběhu výstavy je možno absolvovat prohlídku Kláštera, který je postupně renovován a v současné době je využíván pro svatby a mnoho společenských akcí a je v centru pozornosti filmových produkcí.

Po celou dobu je zajištěno občerstvení. Těšíme se na Vás a Vaše svěřence.

Antonín Straka

ing. David Bauch pověřena osoba – správce ředitel výstavy mob 732 574 963